ÎNTÂLNIRE CU UN MAESTRU AL POEZIEI, HOREA BĂDESCU

ÎNTÂLNIRE CU UN MAESTRU AL POEZIEI, HOREA BĂDESCU

Domnul HOREA BĂDESCU este, cu adevărat, o legendă în viaţă a culturii româneşti.
Începând din anii tinereţii sale, anii studenţiei, a fost unul dintre cei mai reprezentativi reprezentanţi ai “Mişcării echinoxiste” din Cluj Napoca, grupată în jurul revistei culturale ECHINOX.
Revista a intrat în Istoria Literaturii Române prin deschiderea intelectuală excepţională pe care a realizat-o, la vremea sa, până când a ajuns să “deranjeze”, de a fost închisă, încet-încet, până când nu a mai apărut niciodată!
Redactorii şi colaboratorii acestei reviste au devenit, în decursul timpului, stâlpi siguri pe care se sprijină şi astăzi Limba şi Literatura Română!
Domnul Horea Bădescu a fost unul dintre membrii activi ai acestei mişcări culturale!
Poet şi prozator de excepţie, domnul Horea Bădescu a scris întreaga sa viaţă, la modul superlativ. În tinereţea mea mă emoţiona poemul său E O TOAMNĂ NEBUN DE FRUMOASĂ LA CLUJ (am şi eu sensibilităţile mele şi doza mea de patriotism local!), o poezie cântată de folkişti, de generaţii de studenţi care şi-au făcut
cursurile universitare în oraşul meu.
Dar, neliniştit, poetul Horea Bădescu, scrie la un moment dat un roman superb ZBORUL GÂŞTEI SĂLBATICE, carte apărută în mai multe ediţii, epuizate extrem de rapid. Eu am în biblioteca mea ediţia a treia a acestei cărţi.
În strădaniile sale, domnul Horea Bădescu, nu numai că a inovat limbajul poetic, dar a avut curajul să revoluţioneze formulele de expeimare poetică.
Practic, este inventatorul unei noi forme de poezie în formă fixă! Unind SONETUL şi RONDELUL, creatorul creează un nou gen literar, poezie în formă fixă, pe care o numeşte RONSET şi, ca să demonstreze că această nouă formă de poezie în formă fixă există şi rezistă, scrie un volum de poezie, un volum de ronsete!
În ultima perioadă îi regăsesc editorialele pe care le publică în frumoasa revistă de cultură CURTEA DE LA ARGEŞ, o revistă condusă de domnul academician George Păun.
În jurul anului 2000, domnul Horea Bădescu a fost angajat în diplomaţia românească, fiind ambasador la UNESCO şi Director al Centrului Cultural Român de la Paris, Franţa.
Un intelectual de excepţie, prin ţinută, cunoaştere şi exprimare, domnul Horea Bădescu, uimeşte auditoriul său, prin colocvialitatea sa, finul simţ al umorului, bonomia şi capacitatea de dialog, de o căldură deosebită.
Orice discuţie cu domnia sa este un privilegiu!
Ultimul lucru pe care mai vreau să-l spun, este că este unul dintre puţinii oameni cunoscuţi de mine, căruia, cu adevărat, simţi că este corect să i te adresezi cu apelativul EXCELENŢĂ, aşa cum se cuvine orcărui ambasador care şi-a reprezentat ţara, dincolo de hotarele ei!
Sper să vă placă emisiunea înregistrată acum 12 ani care, pentru mine, a fost un privilegiu, o ocazie rară, excepţională!

Leave a Comment